Polisom protiv ledenica

Bez autora
Feb 27 2012

Svega 10 odsto, vlasnika stanova i kuća u Srbiji, osigurava svoju imovinu, slično je i sa kasko osiguranjem vozila, koje nije obavezno. Zbog toga o štetama koje je u proteklom nevremenu pretrpela imovina građana nema prave procene jer se može prijaviti samo ono što je osigurano. Krov nad glavom, osnovnim osiguranjem stana, obezbedićmo od udara groma, čak i pada letilice, ali od ledenica, makar i džinovskih i prokišnjavanja, teško ili nikako. Osiguravači kažu da se krovovi koji popuštaju zbog neodržavanja ili loše gradnje, nigde u svetu ne osiguravaju. Ipak, u skladu sa standardma u Rusiji i Skandinavskim zemljama koje obiliju snegom, i kod nas se najavljuju polise koje će osigurati bar od urušavanje krova.

Polisom protiv ledenicaOsnovnim osiguranjem stana, krov nad glavom, obezbedićemo od udara groma, čak i pada letilice, ali od ledenica, makar i džinovskih i prokišnjavanja, teško ili nikako. U skladu sa standardma u Rusiji i Skandinaviji, koje obiliju snegom, i kod nas se najavljuju polise koje će osigurati bar od urušavanje krova.

Svega 10 odsto, vlasnika stanova i kuća u Srbiji, osigurava svoju imovinu, slično je i sa kasko osiguranjem vozila, koje nije obavezno. Zbog toga o štetama koje je u proteklom nevremenu pretrpela imovina građana nema prave procene jer se može prijaviti samo ono što je osigurano.

Krov nad glavom, osnovnim osiguranjem stana, obezbedićmo od udara groma, čak i pada letilice, ali od ledenica, makar i džinovskih i prokišnjavanja, teško ili nikako.

Osiguravači kažu da se krovovi koji popuštaju zbog neodržavanja ili loše gradnje, nigde u svetu ne osiguravaju. Ipak, u skladu sa standardma u Rusiji i Skandinavskim zemljama koje obiliju snegom, i kod nas se najavljuju polise koje će osigurati bar od urušavanje krova.

"Upravo će to značiti da ukoliko ta težina snega bude veća od one predviđene nekim građevinskim normama, osiguranici će moći od društava za osiguranje da naplate takve štete", kaže Siniša Erić iz Dunav osiguranja.

Osnovni paket osiguranja pokriva sedam rizika i za prosečan stan ili kuću košta oko 50 evra godišnje. Ostali rizici, od poplava, bujica, zemljotresa i klizišta - doplaćuju se, u proseku od 10 do 100 evra godišnje, što je rizik da se to dogodi veći, osiguranje je skuplje.

"Moram da naglasim, isključenje rizika za klizišta postoji, za objekte gde je klizište već prisutno u trenutku uključenja u osiguranje, znači u toj situaciji ne bismo platili štetu", kaže Ivan Pravik iz "As osiguranja".

Od pokretne imovine, prethodnih dana zbog ledenica, najčešće su stradali auomobili. Takvu štetu pokriva kasko osiguranje, ali njega uplaćuje samo 11 odsto vozača.

Branimir Marinković kaže da je polupan auto odvezao do policijske stanice Zvezdara, gde ga nisu ni pogledali samo su ga upisali knjigu dnevnih događaja i dali mu potvrdu.

Ta potvrda može biti dokaz u sudskom sporu protiv stanara zgrade sa koje je pao led. Jedino u slučaju da su stanari zajednički osigurani, polisom opšte odgovornost i koja u proseku košta oko 20 evra godišnje, štetu na automobilu platilo bi osiguranje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik